Sen nyt jotenkin ymmärrän, että ulkona paukkuu pakkanen, onhan talvi, mutta minkä hemmetin takia täytyy kotona sisällä palella! Hyvä, ettei ulkovaatteita tarvitse päälle laittaa, mutta villasukat ja muu lisävaatekerta on ihan ehdoton. Täällä vetää kuin ladossa.

Meillä on ns. läpitalonhuoneisto, jossa taitavat vessa ja tämä työhuone olla lämpimimmät, eivätkä nämäkään ole siitä parhaasta päästä. Parvekkeenoven kohdalla tuulee, että sukat pyörii jalassa, joten ei puhettakaan, että sillä ikkunaseinällä mitään sohvaa pitäisi. Saan heittää hyvästit olohuoneen järjestyksenvaihdoille. Keittiö ja makuuhuone ovat toisella puolella ja lämpötila on alle 20. Tuuletuslunkan läpi tai jostain puhaltaa kylmää ilmaa, joten olen pähkäillyt, pitäisikö keittiöönkin laittaa pitkät sivuverhot; ehkä ne vähän eristäisivät. Vaan jos säätietoihin on uskomista, niin eiköhän tämä helpota taas ensi viikkoon mennessä.

Näihin aikoihin joskus 25 vuotta sitten oli kovaa kädenvääntöä karvalakista. Vanhemmat kai ajattelivat minun päänuppia ja korvia (korvatulehduskierre on tuttu juttu), mutta eivät sitä, miten noloa oli laittaa iso karvalakki päähän, kun "kaikilla muilla" oli vaan pipot. Nykyisin en sellasta päähäni laittaisi, saati mitään muutakaan turkisjuttua. Emminä mikään kettutyttö ole, mutta joku roti se olla pitää!

Ala-asteella meitä oli kokonaista kaksi tyttöä, joilla oli karvalakki. Olihan se aika työlästä, että oppi kääntämään asian toisinpäin (eipä ainakaan pää paleltunut) ja antaa kiusaamiset mennä toisesta korvasta ulos. Lapset vaan osaavat joskus olla toisilleen aika piruja.

Onneksi nykyään voi itse päättää, mitä päälleen laittaa ja kuinka paljon.