Ilmaiset yleisöwc:t on shoppailijan tai muuten vaan haahuilijan pelastus! Ei tarvita sitä euron kolikkoa tai muutakaan pakko-ostopullakahveja, jotta voi taas nauraa ja kävellä jalat ristittä. Toki kirjastot ja työvoimatoimistot ajavat saman asian, mutta aina niitäkään ei satu matkan varrelle. Yleensä pyrin sietämään viimeiseen asti ja säästän kotiin, mutta toisinaan on vaan päästävä. Siinä ei auta jeesusteipit eikä maammelaulut.

Joka kerta se on yhtä arvoitus, mitä oven takana odottaa, kun päättää mennä koppiin. Turha syytellä ainoastaan miesten vessoja, naiset osaavat sotkea ja olla välinpitämättömiä ihan yhtä lailla. Papereita on heitelty pitkin poikin, tippoja siellä täällä ja mikä pahinta; räjähtänyt pönttö! Siinä vaiheessa sopii toivoa, että löytyy toinenkin koppi vähän siivommassa kunnossa.

En laittaisi siivotonta jälkeä pelkästään siivoojien piikkiin, koska eihän voida olettaa, että he käyvät kierroksella joka kävijän jälkeen tarkistamassa, mitä jäi jäljelle ja mitä tuli tehtyä. Toki siisteissä paikoissa annan lämpimän ajatukseni siivoojille, mitä eniten on sattunut ABC-asemilla. Syystä, että niillä yleensä ollaan pysähdytty pohjoisen reissuilla ja ovat tulleet vähemmästäkin tutuiksi.

Melkein joka paikassa näistä yleisövessoista manaan sitä paperirullatelinettä. Joko sitä paperia saa repimällä repiä (on väärin laitettu sinne telineeseen tai ei ole "aloitettu" uutta rullaa) tai muuten vaan sitä alkupäätä ei näy, eikä kohdalle osu. Siinä ehtii pahinkin hätä joko mennä ohi tai pahentua äärimmilleen - koska sehän on saletti, että ilman paperia niille en istu. Joku roti! Kotipönttö on ainut, jolle voin istahtaa ilman etureunan vuorausta. Kyläpaikoissa ei tarvitse ottaa henk.koht.; se on vaan tullut tavaksi. Nih.

Saippuoista ja käsienkuivausmahdollisuuksista olisi myös jotakin marisemista, mutta parhaat kokemukseni niistäkin on noilta em. huoltamoilta. Saippua on hyvän hajuista vaahtoa, joka tulee puoliautomaatista suitsaitsukkelaan ja paperiarkki kerrallaan automaatista.

Muitakin vaihtoehtoja on, mutta ei niistä nyt tähän hätään.