Otsikosta saan kiittää Elmaa, joka vilautti Matin ja Tepon levynkantta. Siinä meni levyt vaihtoon ja soitto raikaa nyt veljesten tahtiin. Siinäpä yksi ikisuosikkini. Levyhyllyssä kun on sulassa sovussa iskelmät ja rokit, klassiset ja hevit. Miehen levyt on hajuraon päässä, meillä kun jonkin verran poikkeaa musiikkimaut. Aikojen alussa olikin ihmettelemistä, että miten se nyt sellasta musiikkia kuuntelee. Johtuneeko siitä, että on 60-luvulla syntynyt ja vielä Lounais-Suomessa. Yritin ymmärtää ja ottaa koko paketin omituisine musiikkimakuineen. Eikä se nyt niin omituista ole, kun tarkemmin olen asiaa pohtinut. Eihän se edes ole kantria eikä bluesia. Onneksi.

Aioin kirjoittaa ihan jostain muusta, mutta menin lukemaan iltapäivälehtien otsikoita. Piti sitten nähdä sekin, miten se Elstelän poika oli menehtynyt. Arka paikka. Muistot vuosien takaa meinasivat hypätä takavasemmalta. Silloin se vaan ei ollut vahinko.

Luin eilen loppuun sen Anu Myllärin Adoptio -kirjan. Siinäpä oli yksi parhaita kirjoja, joita olen lukenut, heti Yhden yön tarinan jälkeen. Liikuttava ja ajatuksia herättävä. Omakohtaiset "adoptiokokemukset" rajoittuu vain pariin ”tapaukseen”; yksi (suomalainen) tuttava on adoptoitu ja lapsuudesta muistan, miten kotikaupungissani oli tulossa jonnekin perheeseen ulkomailta lapsi. Siitä nousi aikamoinen häly, ymmärrettävistä syistä. Hän on ehkä nyt niitä kirjassakin mainittuja harvoja päälle 3-kymppisiä, ensimmäisiä Suomeen otettuja.

Muuten tuo asia ei ole pahemmin minua koskenut, mutta mielenkiintoista oli lukea se tarina ja Myllärin kokemuksia Suomesta ja suomalaisten ennakkoluuloista ym. suhtautumisesta. Suosittelen kyllä kirjaa, jos jo ylipäänsä tositarinat ihmisten elämästä yhtään kiinnostaa. Ja ilman muuta tuo kirja kannattaa sellasten vanhempien lukea, jotka edes harkitsevat adoptiota. Minusta siinä tuli paljon hyviä kyseenalaistamisia ja ”herätyksiä” monesta asiasta ja kokemuksen syvällä rintaäänellä siitä toisesta vinkkelistä, lapsen näkökulmasta.

Mutta nyt mie meen tiskaamaan, on käet sen verran jäässä!